ZTE Modem Youtube Nasıl Engellenir?
ZTE Modem ile TV Üzerindeki Youtube Nasıl Engellenir?
Bir önceki makalemizde yazdığımız ZTE Modem Youtube Engelleme başlıklı yazımızda anlatılanları yapmanıza rağmen youtube sayfasına erişim sağlamaya devam ediyorsanız sistem bir açık bularak youtube.com a ait IP adresinden erişim sağlamış demektir.
Bu yazımızda youtube.com un IP adreslerinin nasıl tespit edildiğini ve bu IP adreslerinin engellenerek Televizyondan youtube engelleme işleminin nasıl yapıldığını açıklamaya çalışacağım.
İster televizyonumuz olsun ister bilgisayarımız olsun evimizdeki internete erişebilen tüm cihazlar modem dediğimiz cihazlar üzerinden internete erişirler. Modemler üzerinde yapılandırılan güvenlik duvarı ise evinizde internete doğru ya da internetten evinize doğru olan trafiği yönetmenizi sağlar.
Kısaca güvenlik duvarından bahsettikten sonra şimdi bilgisayarımızda bir internet sayfası açarak adres çubuğuna 192.168.1.1 yazalım ve modem giriş sayfasına ulaşalım.
Firewall – Filter Criteria menüsüne ulaşalım. Öncelikle URL Filter özelliğinin On konumda olması gerekmektedir. Böylece yaptığımız ayarlar aktif olarak çalışmaya başlayacaktır. Bir önceki makalemizde URL filter menüsüne kullanarak youtube.com web sitesine göre giden trafiği engellemeye çalışmıştık. Bu özellik bilgisayarlarımızda işimize yaramış olsa da televizyonumuzda yer alan youtube uygulamasını maalesef engellememektedir. Bunun çözümü için de bir alt menüde yer alan IP filter alanını kullanıyor olacağız.
Yazımızın başında bahsettiğim üzere her bir web sitesine karşılık gelen en az 1 IP adresi bulunmaktadır. Youtube sitesinin ise birden fazla IP adresi bulunmaktadır. Bu IP adreslerinin tespitini bilgisayarımızdan komut satırına erişerek tracert komutu ile yapmaktayız. Tracert komutu ile ilgili daha fazla bilgiye Microsoft’un bu web sitesinden erişebilirsiniz.
Aşağıda anlattığım kurallar bir IP adresinden (TV den) diğer bir IP adres aralığına doğru giden tüm trafiği engellemektedir. Burada önemli olan Source IP alanına ne yazmamız gerektiğidir. Source IP ye televizyonumuzun IP adresini yazmamız gerekmektedir. Bunu modem üzerinden öğrenebileceğiniz gibi TV ayarlarınızdan da görebilirsiniz. Modem üzerinde aşağıdaki ekrandan bunu tespit edebilirsiniz. ADSL Modeme bağlı tüm cihazlarınızı bu ekrandan görebilir hangi IP adreslerine sahip olduğunu tespit edebilirsiniz.
Modemler üzerinde bulunan DHCP yani otomatik IP verme hizmeti kira süresini dikkate alarak çalışmaktadır. Örneğin bir cihazınız kapalı ve belli bir süre modeminize bağlı değilse süre sonunda yeniden bağlanmak istediğinde modeminiz her seferinde farklı bir IP adresi tanımlayacaktır. Bizim oluşturduğumuz kuralı hatırlayacak olursak tek bir Source IP adresine göre izin veriyorduk. Dolayısıyla öncelikle Televizyonumuzun IP adresinin değişmemesi gerekir. Bunun için rezervasyon dediğimiz IP sabitleme işlemi yapılmalıdır. Bu işlemleri de yine aşağıdaki menüden gerçekleştirebilirsiniz.
TV IP Adresi Nasıl Tespit Edilir?
TV IP Sabitleme İşlemi Nasıl Yapılır?
TV IP Adresine Göre Kural Oluşturma İşlemi
IP Filter alanına yeni bir kayıt eklemek için “Create New Item” seçeneğini seçiyoruz. Youtube için tespit ettiğim IP adreslerine dair engelleme kurallarını aşağıdaki 3 ekranda yer aldığı gibi kayıt ediyoruz. Kuralların on konumda olduğuna ve Drop işleminin seçili olduğuna dikkat edelim.
Sonuç olarak özetleyecek olursak öncelikle;
- TV cihazının IP adresini tespit ettik
- TV cihazının IP adresini sabitledik.
- TV cihazının IP adresine göre youtube doğru network trafiğini engelledik.
Bu işlemleri yaptıktan sonra artık IP Filter menüsündeki kurallarımız ve URL Filter alanımız ON konumda olursa aşağıdaki gibi TV üzerindeki youtube uygulamasının da çalışmadığını görüyor olacaksınız.